+385958158171 info@kalapresence.hr

Povijest Zagreba


Povijest grada Zagreba duga je gotovo tisuću godina, a njegovi počeci sežu čak u 1094. godinu. Povijest grada zapravo je priča o dva grada, Kaptolu i Gradecu, čije je suparništvo ponekad bilo vrlo intenzivno, ali čije su sudbine uvijek bile povezane.

Kaptol je bio grad u kojem je utjecaj crkve bio najvažniji, dok je Gradec bio smješten na brežuljku podno Medvednice kao obrambena utvrda, te odan kralju. Nasljeđe ovih dviju konkurentskih gradova-država očigledno je još i danas, s velikim razlikama u dizajnu, arhitekturi i načinu života.

 

Počeci grada

 

Mjesto na kojem danas stoji grad Zagreb postoji još od neolitičkog doba, kada su Rimljani osnovali naselje na obližnjoj Andautoniji. Iskopavanja na tom području otkrila su mnoge artefakte, ostatke bedema, kanalizacije i nekropole koji sežu u doba prije 11. stoljeća u kojem je mađarski kralj Ladislav naredio uspostavljanje biskupije između rijeke Save i planine Medvednice.

 

Grad koji će kasnije postati Zagreb osnovan je 1094. godine, kada su izgrađena dva susjedna naselja. Jedan od njih bio je vjersko naselje izgrađeno oko crkava, nazvan Kaptol, dok je drugi, nazvan Gradec, bio više vojni i sekularni po prirodi te postavljen na brežuljku u obliku utvrde ograđene zidinama.

 

17. i 18. stoljeće

17. i 18. stoljeće predstavljaju nešto mračnija razdoblja u zagrebačkoj povijesti, koja su obilježili veliki požari 1645., 1674., 1706. i 1731. godine. Požari su uništili velike dijelove grada, no nakon njih uslijedit će još veća nesreća. Godinu 1647. i 1682. obilježile su velike epidemije kuge, koje su uzrokovale mnoge smrti te desetkovale stanovništvo grada Zagreba.

U drugom dijelu 18. stoljeća sudbina grada mijenja se nabolje. 1776. godine Hrvatski kraljevski sud preselio je u Zagreb, što je imalo vrlo povoljan utjecaj na odnos između dva postojeća grada, odnosno naselja, u nadolazećem razdoblju. Kaptol i Gradec konačno su se ujedinili 1850. godine u jedinstveni grad Zagreb, koji je tijekom 19. i početkom 20. stoljeća doživio „zlatno doba“ ekonomskog, kulturnog i umjetničkog razvoja.

 

Moderni Zagreb

 

U 20. stoljeću Zagreb se sve brže razvijao, a broj stanovnika, kao i gradskih četvrti rastao i širio se. Tijekom 1920-ih godina, stanovništvo Zagreba povećalo se za čak 70%. Nakon razdoblja krize i Drugog svjetskog rata, Zagreb nastavlja s obnovom i razvojem, te se 1962. otvara i zagrebački aerodrom Pleso.

Kada je Hrvatska proglasila neovisnost 1991. Zagreb postaje glavni grad Republike, te se razvija u današnju zakonodavnu, upravnu, gospodarsku, kulturnu, te turističku prijestolnicu države. Zagreb je danas omiljeno odredište posjetiteljima iz cijelog svijeta, sa znamenitostima i događanjima koja privlače turiste tijekom cijele godine.

 

Kratki pregled povjesti grada Zagreba vam donosi Kala Presence, najbolja digital marketing agencija u Zagrebu.

Nazovite nas!
Pošaljite upit
Share This