kalapresence.hr Monogram

Zašto korisnici napuštaju vašu web stranicu? Donosimo 10 najčešćih razloga

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Vrijeme čitanja: 4 minute

U posljednje vrijeme ste primijetili da korisnici vrlo brzo napuštaju vašu web stranicu? Posjećenost vam nikad nije bila manja i ne razumijete zašto dobivate sve manje online upita?

Postoji šansa da je stvar u jednom od (ili više) problema koje dijelimo u nastavku, a kojih niste svjesni! Upravo oni su ključni faktori koji će presuditi koliko dugo se korisnici zadržavaju na vašoj stranici.

Ako želite povećati posjećenost vašeg weba, svakako izbjegavajte ovih 10 stvari:

1. Komplicirana navigacija​

Ovo može biti veliki problem koji nerijetko odbija posjetitelje s web stranice. Ako imate velik broj kategorija i potkategorija, svakako imajte na umu da se do traženog proizvoda ili usluge dođe unutar najviše 3 klika. U suprotnom, korisnici će izgubiti strpljenje i potražiti usluge na drugim stranicama.

2. Predugo niste osvježili web stranicu (zastarjeli web dizajn)​

Kada ste zadnji put osvježili vaš web dizajn? Korisnici žele vidjeti moderan, privlačan i ponajviše funkcionalan dizajn koji će ih navesti da ostanu na vašem webu. Nemojte si dopustiti da vaš web izgleda kao iz prošlog stoljeća! Pratite najnovije web trendove i ostanite u toku.

3. Vaši korisnici teško dolaze do traženih informacija​

Svaki korisnik dođe na vaš web s ciljem da sazna specifičnu informaciju. To je obično broj telefona, informacija o proizvodu/usluzi ili vaša email adresa. Ako korisnik u kratkom roku ne pronađe ono što ga zanima, možete biti sigurni da slijedi klik na “X” u gornjem desnom kutu.

4. Opis vaših usluga nije dovoljno privlačan i zanimljiv​

Vrlo jednostavno – vaše usluge i proizvodi nisu dovoljno dobro istaknuti. Ispravite to tako što ćete dobro proučiti što vaša konkurencija nudi i nadmašiti ih. Istaknite najzanimljivije prednosti vaših usluga ili proizvoda kako bi ih korisnici bez problema uočili.

5. Nudite stare vijesti​

Što ćete prvo napraviti kada dođete na web stranicu na kojoj je posljednja objava postavljena prije više od pola godine? Napustiti ju, zar ne? Upravo će to napraviti i posjetitelji vaše web stranice ako uoče da su stare, nerelevantne vijesti koje više nikog ne zanimaju sve što nudite.

6. Sporo učitavanje​

Ako se vaša web stranica presporo učitava, posjetitelji vaše web stranice će je bez razmišljanja napustiti. Ovo je jedan od najčešćih razloga zašto se korisnici ne zadržavaju na webu pa se stoga pobrinite da se vaša web stranica ne učitava dulje od 2 sekunde.

7. Vaš web nije prilagođen mobilnim uređajima​

Danas većina korisnika webom surfa isključivo preko mobilnih uređaja. Ako vaša web stranica izgleda nepregledno i zbunjujuće na malom zaslonu, za očekivati je da će upravo to odbiti velik broj vaših posjetitelja.

8. Zbunjujući font i loše organiziran tekst​

Odabrali ste loš font, tekst se teško vidi na velikom ekranu, a kamoli na mobilnim uređajima, i loše koristite bijeli prostor. Jednostavno odaberite font i veličinu teksta koji vam se čine ugodnim i lakim za čitanje, naučite odvajati odlomke i pridržavajte se toga. Tako ćete biti dosljedni jednom stilu i lako prepoznatljivi vašoj publici.

9. Postavili ste video koji se automatski pokreće klikom na web​

Budimo realni. NITKO ne voli doći na web stranicu na kojoj se automatski pokreće video, bez obzira koliko se to čini fora. Ako korisnik to želi, sam će kliknuti “play.” Dajte mu tu mogućnost.

10. Nejasni kontakt podaci

Ovo se možda čini kao neobičan razlog, ali začudili biste se koliko web stranica postoji s nejasno navedenim kontakt podacima, a upravo to naposljetku frustrira korisnike i odbije ih sa stranice. Uvijek imajte jasno navedeno naziv vaše tvrtke, email adresu, telefonski broj, uredsku adresu i kontakt formu.

Ako ste uočili da vaša web stranica ima jedan (ili više) od gore navedenih problema, svakako se javite Kali Presence, vašoj najboljoj internet marketing agenciji u Zagrebu! Zašto? Jer mi znamo kako izraditi dojmljivu, funkcionalnu i responzivnu web stranicu koja je u toku sa svjetskim trendovima. Naš stručni tim za izradu web stranica stvorit će web krojen upravo prema vašem ukusu i mjeri.

Naši radovi.  Istražite kolekciju projekata u kojima smo pomogli našim klijentima da postignu željene rezultate.

Pretplatite se na Newsletter.

Budite u toku s novostima.