kalapresence.hr Monogram

Sve što trebate znati o off-site SEO-u

Vrijeme čitanja: 6 minuta
Sve što trebate znati o off site SEO-u

Internetski je prostor toliko zasićen da danas imate svega par sekundi kako biste pažnju prosječnog korisnika skrenuli na sebe. Dok budgeti za digitalno oglašavanje prate broj oglasa koje svaki dan vidimo, postaje sve teže i skuplje zadobiti pažnju krajnjeg korisnika.

SEO je dugoročno isplativ marketinški alat

Jedan od najisplativijih načina da (p)ostanete relevantni je ulaganje u kvalitetnu SEO optimizaciju. SEO je kratica koja dolazi od eng. izraza search engine optimization što bi u doslovnom prijevodu značilo optimizacija za internet pretraživače (od kojih je najpoznatiji naravno Google). To je skup akcija koje možete poduzeti na samoj web stranici, ali i izvan nje, kako biste se što bolje pozicionirali na tražilici. Što to točno znači?

Recimo da imate dentalnu ordinaciju u Zagrebu. U milijunskom gradu korisnik može pronaći hrpu dentalnih ordinacija. Kad sa zuboboljom googla zubara u Zagrebu, ono što želite je da se vaša ordinacija pojavi pri vrhu prve Google stranice koja će mu se prikazati. Osim ulaganja u Google oglašavanje, postoji način i da se web stranica vaše ordinacije organski prikaže pri samom vrhu, a to je, pogodili ste, SEO. Ulaganje u SEO dugoročno će povećavati vidljivost i kredibilitet vaše stranice.

Ako vas zanima više detalja, pročitajte naš blog u kojem smo pisali sve o SEO-u te kako se pozicionirati visoko na Googleu.

Kako isto to postići putem off-site SEO-a, otkrivamo u nastavku bloga.

Koje vrste SEO-a postoje?

Sad kad okvirno znate što je SEO, stvari postaju malo kompliciranije jer ​​SEO optimizacija nije tako jednostavna. Postoje različiti aspekti SEO-a koji se dijele na 2 glavna dijela, a to su on-site i off-site SEO.

On-site SEO

Predstavljaju sve one akcije i pothvati koje poduzimate unutar vaše web stranice kako bi dobro rangirala na tražilici.

Pod on-site SEO spada interlinkanje tj. kada međusobno povezujete različite sekcije vaše web stranice (primjerice u svom blogu spomenete uslugu koju nudite te dodate link na istu). Karakteristike poput brzine učitavanja stranica su također važne pri SEO optimizaciji pa se pobrinite da prilagodite veličine fotografija na webu. Pametno koristite ključne riječi te se vodite time da na vašoj stranici korisnik može pronaći hrpu kvalitetnog sadržaja. Osim toga danas je ključna optimizacija web stranice da se uredno prikazuje na mobitelima s obzirom da nas većina svoje slobodno vrijeme provodi u scrollanju.

Off-site SEO

Odnosi se na sve ono što se događa izvan vaše web stranice, a povećava njen kredibilitet i važnost unutar Google algoritma. Kada druga web stranica postavi link koji vodi na vašu, vi niste ništa napravili i na vašoj se stranici ništa nije promijenilo. Ipak kredibilitet vaše web stranice je porastao i to predstavlja jedan od glavnih aduta off-site SEO-a.

Što je off-site SEO

Samo ime off-site kaže kako se ove SEO akcije odvijaju izvan vaše web stranice što vam odmah govori i da imate manje kontrole nad ovim segmentom SEO optimizacije. Kad se govori o off-site SEO optimizaciji, najčešće se govori o backlinkovima, odnosno, o linkovima drugih web stranica koji vode na vašu. Uz to, u off-site SEO ubrajamo i različita područja content marketing kao što su social media marketing, brendiranje te PR.

Backlinkovi

Backlinkovi su linkovi drugih stranica koji korisnika usmjeravaju na vašu. Možda se na prvu pitate zašto bi itko na svojoj stranici komunicirao vašu, ali ako vi nudite kvalitetan i relevantan sadržaj, drugi će se rado pozvati na isti. Upravo te linkove algoritmi Googlea doživljavaju kao svojevrsne glasove za kvalitetu i kredibilitet vaše stranice. Što više backlinkova imate, to bolje.

Ipak nije sve baš tako jednostavno jer stvar nije samo u broju linkova. Veći broj backlinkova ne znači nužno bolji položaj jer primarni je fokus na kvaliteti stranica koje linkaju sadržaj vašu web stranice.

Nije isto ako kreirate hrpu lažnih računa i na Redditu sami lijepite link na vašu stranicu ili ako link dolazi s određene popularne i provjerene stranice.

Kvaliteta linka provjerava se i tijekom kojeg vremena se stranice referiraju na njega. Cilj je da s vremenom broj stranica koje spominju vašu ne opada, a ne da odjednom 10 stranica spomene isti link. To Googleu govori da nije cilj o trenutnoj plaćenoj suradnji nego da zaista na svojoj stranici nudite kvalitetan sadržaj.

Važno je i da su backlinkovi relevantni tj. da se link na stranici pojavi kao njen prirodan dio, a ne ničim izazvan. I sam korisnik će vjerojatno shvatiti da se u potonjem slučaju radi o plaćenoj suradnji.

Ako uzmemo primjer s početka bloga i pretpostavimo da imate dentalnu ordinaciju, link na nepovezanoj stranici koja se bavi modom nije jednak linku sa stranice kojoj je fokus isključivo zdravlje. Jednako tako puno više vrijedi link koji se u anchor tekstu prirodno pojavi i zaintrigira korisnika da klikne na njega nego kada je taj link očiti PR CTA na dnu određene stranice.
Stoga je važno da su stranice koje se referiraju na vašu stručne, pouzdane, relevantne i popularne. Kako bi se utjecajna web stranica referirala na vašu ključan je sadržaj koji imate.

Content marketing

Content marketing poput PR-a, influencer marketinga i društvenih mreža odličan je alat kako povećati prepoznatljivost brenda, posebice ako ste novi na tržištu. Konkurencija je ogromna, on-site SEO treba određeno vrijeme prije no krene donositi rezultate stoga je kombinacija s content marketingom provjerena formula za uspjeh.

PR članak ili product placement na srodnoj web stranici ili kod influencera s kojim se poklapa vaše interesno područje podići će brend awareness. Ulaganje u društvene mreže pak više nije opcionalno. Svako dobro poslovanje koje drži do sebe prisutno je na određenoj društvenoj mreži. To ne znači da morate imati profil na svima, dapače. Fokusirajte se na one na kojima je vaša ciljana publika najbrojnija.

Link na društvene mreže na vašoj web stranici spada u on-site SEO, a sve u svrhu da vi kao brand budete na maksimalnom raspolaganju vašem potencijalnom korisniku. Većina će korisnika danas potražiti brend na društvenim mrežama u svrhu background checka. Ako kvalitetno vodite društvene mreže, korisnici će vas i zapratiti. Rastom vaših profila na društvenim mrežama, raste vaša prepoznatljivost među korisnicima, a time i vaša vidljivost na Googleu.

Trebate pomoć, javite se Kali!

Ako razmišljate o SEO optimizaciji već neko vrijeme, ali niste sigurni kako ni odakle krenuti, slobodno nam se javite! Kala Presence je vaša pouzdana agencija za marketing, a između ostalog nudimo i SEO usluge. Ako vas zanimaju plan i cijena SEO optimizacije javite nam se na info@kalapresence.com.

Složimo strategiju i dominirajmo zajedno!

O autorima

Mi smo digitalna agencija koju pokreće tim mladih, ali iskusnih stručnjaka. Zajedno smo rasli, širili se, gradili i nadograđivali svoje usluge, usavršavali se i, za svoje klijente – dominirali. Dominacija je riječ koja se provlači kroz cijelo naše poslovanje i kroz rad kojeg obavljamo za klijente, a na kraju krajeva, dominacija je ono što obećavamo i sebi i njima. Ali za nas to nije samo obična riječ, nešto što govorimo da zvučimo opasno. U Kali Presence je to poput lajtmotiva koji nam je u isto vrijeme pokretač i motivator, ali i krajnji cilj svakog projekta.

Naši radovi.  Istražite kolekciju projekata u kojima smo pomogli našim klijentima da postignu željene rezultate.

Pretplatite se na Newsletter.

Budite u toku s novostima.