kalapresence.hr Monogram

Utjecaj Google Core Updatea na SEO: Što sada?

Vrijeme čitanja: 6 minuta

U digitalnom svijetu koji se neprestano mijenja, Googleovi updateovi algoritma predstavljaju ključne momente koji mogu značajno utjecati na vidljivost web stranica na tražilici. 2024. godinu obilježila su dva značajna updatea—Google Core Update i Google Spam Update—koji su imali za cilj poboljšati kvalitetu sadržaja i korisničko iskustvo te rigoroznije sankcionirati spam.

Kao vodeća SEO agencija iz Zagreba koja se bavi SEO optimizacijama web stranica, cilj nam je osigurati da naši klijenti ostanu u toku s promjenama te da iz njih izvuku maksimalnu korist.

Kako Google Core Update utječe na web stranice?

Google nastoji osigurati najkorisnije i najrelevantnije rezultate svojim korisnicima. To postiže kroz redovite updateove svog algoritma koji penaliziraju stranice koje koriste nepoštene SEO taktike (tzv. black hat SEO) i nagrađuju one koje pružaju vrijedan i relevantan sadržaj. Upravo su ovogodišnji updateovi usmjereni na borbu protiv web stranica s niskokvalitetnim sadržajem koje ne pružaju stvarnu vrijednost korisnicima kroz Google Core Update. To se najviše može uočiti na web stranicama čiji je sadržaj najčešće generiran uz preveliku pomoć umjetne inteligencije.

Google Spam Update i borba protiv spam sadržaja

Drugi veliki update ove godine bio je Google Spam Update, koji je usmjeren na detekciju i sankcioniranje web stranica koje koriste spam tehnike za poboljšanje svojih pozicija u pretraživačima.

To uključuje:

Zašto je važna lokalna SEO optimizacija?

Lokalna SEO optimizacija postaje sve važnija, posebno za tvrtke koje ciljaju određene geografske regije. Kala Presence pomaže lokalnim tvrtkama da osvoje Google Maps i poboljšaju svoju vidljivost na lokalnoj razini kroz pružanje kvalitetnog SEO optimiziranog sadržaja. Ovo je ključno posebice za naše klijente koji se nalaze na američkom tržištu jer primarno imaju potrebe biti prvi izbor u svojoj lokalnoj zajednici.

Long-term strategija za dugoročni rast

SEO nije kratkotrajan posao, već kontinuirani proces koji zahtijeva strpljenje i redovitu pažnju. Mi u Kali Presence razumijemo važnost dugoročnog planiranja i prilagodbe strategija u skladu s promjenama na tržištu i Googleovim algoritmima. Naš pristup osigurava da naši klijenti ne samo da zadrže dobre pozicije, već i kontinuirano rastu.

To postižemo nizom SEO aktivnosti kao što su:

  • Istraživanjem ključnih riječi i konstantnom optimizacijom contenta,
  • On-site i off-site optimizacijom kao i izgradnjom backlinkova,
  • Lokalnom SEO optimizacijom,
  • Korištenjem strukturiranih podataka (schema markup), i
  • A/B testiranjem.

Nije lak zadatak doći i ostati na vrhu pretraživača. Konkurencija je velika, Google je nemilosrdan, ali spremnost na prilagodbu prema Googleovim pravilima je ono što garantira rezultat.

Kako Kala Presence osigurava uspjeh svojih klijenata nakon Googleovih updateova?

Kala Presence svojim klijentima nudi konkretne strategije te individualizirani pristup koji osigurava pridržavanje svih aktualnih Googleovih smjernica. Kroz kombinaciju on-page i off-page SEO taktika, stvaramo robustnu strategiju koja vašu web stranicu čini relevantnom u očima Googlea. Zanima li vas cijena SEO optimizacije, slobodno nas kontaktirajte. Naši klijenti, uključujući i one iz SAD-a, nisu doživjeli pad u rangiranju tijekom najnovijih Googleovih updateova, što je jasan pokazatelj uspješnosti našeg pristupa.

Konkurentov nemilosrdan pad nakon Google updatea

Kako sve ne bi ostalo samo na teoriji, niže donosimo nekoliko primjera iz prakse.

Screenshot niže prikazuje lokalno SEO rangiranje jednog konkurenta našeg klijenta. Nakon što ga je pogodio novi Google update, možemo vidjeti kako mu je i nemilosrdno srušen ranking, sa samog vrha na nezavidnu poziciju.

Snimke zaslona karte koje uspoređuju dva područja s različitim numeriranim oznakama lokacije, prekrivene pozadinom auto karte.

Kako naši klijenti nisu osjetili pad?

Niže možete pogledati kako u ožujku, dok je update lansiran, nije došlo do pada rankinga kod jednog našeg američkog klijenta.

Zamućena slika web stranice koja prikazuje grafikon s "vidljivošću od 83% u svim tražilicama" i malom strelicom uzlaznog trenda koja ukazuje na povećanje Auto Drafta, uz ključne riječi i druge analitičke podatke.

Čak štoviše, upravo za vrijeme najnemilosrdnijeg Googleovog češljanja, naš klijent zabilježio je i porast u vidljivosti na tražilicama, što je dokaz našeg kontinuiranog rada, prilagodbe strategije te autentičnog sadržaja.

Na primjeru niže, možemo primjetiti isto.

Mutna slika nadzorne ploče digitalne analitike koja prikazuje "80% vidljivost u svim tražilicama" s različitim mjernim podacima i automatskom skicom označenom kao 2. travnja 2024.

U travnju 2024. naš klijent je čvrsto ostao stajati na nogama dok su njegovi konkurenti padali.

No, da ne bi bilo sve tako divno, kod jednog klijenta primjetili smo kako nismo zadovoljni njegovom pozicijom nakon updatea iz studenog.

Grafikon koji prikazuje vidljivost web stranice u tražilicama od 54%, uključujući popis SEO ključnih riječi i usporedbu tijekom vremena, od 31. listopada 2023.

Međutim, zahvaljujući našoj prilagodbi strategije, u samo nekoliko mjeseci doveli smo klijenta nazad na vrh.

Snimka zaslona koja prikazuje automatsku skicu web-stranice SEO analitike za coloradotopqualityroofing.com, koja pokazuje vidljivost od 77% u tražilicama s datumom 28. veljače 202.

U moru obećanja brzih rezultata, odaberite kvalitetu

Promjene koje Google implementira su važne i mogu imati velik utjecaj na vaše poslovanje u pogledu digitalne prisutnosti. S pravim stručnjacima na vašoj strani, poput Kale Presence, možete doskočiti ovim rapidnim promjenama te ih iskoristiti kao priliku za rast vaše pozicije na Googleu i sveukupne vidljivosti na tražilicama. Kontaktirajte nas i dozvolite nam da vašu tvrtku učinimo vidljivijom i uspješnijom nego ikad prije.

Zašto baš Kala Presence?

Od web dizajna, preko SEO optimizacije i PPC oglašavanja, pa do vođenja društvenih mreža, naša usluga je cjelovita, a strategija sveobuhvatna. No, isto tako, usmjereni smo i na stvaranje dobre suradnje i odnosa povjerenja, te težimo biti više od samo marketinške agencije.

Višegodišnje iskustvo u digitalnom marketingu gradili smo na međunarodnom tržištu, a sva stečena znanja sada uspješno primjenjujemo i na domaćem tržištu. Iza nas stoji više od 150+ uspješno odrađenih projekata, a nijedna misija za nas nije nemoguća misija. Bez obzira na lokaciju i vrstu tržišta, za svoje klijente dominiramo i nastavit ćemo dominirati. Utrošili smo više od 10000+ sati usavršavanja, što je glavna osobina svakog člana Kala tima—želja za učenjem, razvojem i potpunim ovladavanjem svog područja rada.

Na nas uvijek možete računati, obratiti nam se s pitanjima te nas gledati kao partnera u rastu. Jer vaš uspjeh je i naš uspjeh.

O autorima

Mi smo digitalna agencija koju pokreće tim mladih, ali iskusnih stručnjaka. Zajedno smo rasli, širili se, gradili i nadograđivali svoje usluge, usavršavali se i, za svoje klijente – dominirali. Dominacija je riječ koja se provlači kroz cijelo naše poslovanje i kroz rad kojeg obavljamo za klijente, a na kraju krajeva, dominacija je ono što obećavamo i sebi i njima. Ali za nas to nije samo obična riječ, nešto što govorimo da zvučimo opasno. U Kali Presence je to poput lajtmotiva koji nam je u isto vrijeme pokretač i motivator, ali i krajnji cilj svakog projekta.

Naši radovi.  Istražite kolekciju projekata u kojima smo pomogli našim klijentima da postignu željene rezultate.

Pretplatite se na Newsletter.

Budite u toku s novostima.