kalapresence.hr Monogram

Kako naučiti SEO strategije i prakse?

Vrijeme čitanja: 9 minuta
Čovjek sjedi za stolom s prijenosnim računalom i bavi se digitalnim marketinškim strategijama.

U modernom poslovanju, mnogo toga ovisi o digitalnom okruženju, i zasigurno ste se već susreli s SEO optimizacijom. Riječ je o procesu usavršavanja sadržaja za online tražilice o kojem ovisi vaš uspjeh na tržištu, ali i mnogo više od toga – SEO je potreban za ostvarivanje online prisutnosti vašeg branda.

SEO je dinamičan, kompleksan i zahtjeva konstantnu edukaciju. Za uspješno implementiranje SEO metoda nije dovoljno proći kroz tutorial od deset koraka i to je to. Potrebno je usvojiti temeljno znanje SEO tehnika, i jednom kada se počnete baviti SEO optimizacijom, nemojte prestati učiti.

Da biste postali i ostali stručnjak u SEO optimizaciji, potrebno je pratiti trendove, ažuriranja algoritama i učiti od iskusnih stručnjaka, osobito onih na međunarodnim tržištima gdje je SEO već uzeo maha.

Kako bismo vam pomogli u tom procesu, podijelit ćemo s vama kako najbolje pristupiti učenju te koji su neki od provjereno najboljih izvora znanja i informacija.

Učenje je temelj svega

Bez obzira na vaše znanje i iskustvo u SEO optimizaciji, učenje nikad ne prestaje. Digitalni marketing u kojem primjenjujemo SEO principe se užurbano mijenja, a tržišni trendovi su promjenjivi. Tek što nešto naučimo i primijenimo u radu, tražilice postave nova pravila ili naprave veliko ažuriranje svojih algoritama.

SEO strategije izravno ovise o tražilicama i njihovim algoritmima koji se mijenjaju nekoliko stotina ili tisuća puta godišnje. Primjerice, Google je 2000. godine ažurirao algoritme sveukupno 4500 puta. 2019. godine ažurirao ih je 3200 puta, a 2010. godine otprilike jednom dnevno svaki dan u godini.

Za dugoročne rezultate i kontinuirano dobre pozicije web stranice na tražilicama, potrebno je pratiti i prilagođavati se svim promjenama i ažuriranjima algoritama. Iako ažuriranja ima više nego što bismo poželjeli, ona su sastavni dio ovog posla. Potrebno ih je pratiti te neprestano prilagođavati svoje strategije i web stranicu.

Buka u edukacijskom kanalu

Samostalna edukacija i praćenje ažuriranja algoritma pomoći će vam da ostanete u toku sa svim inovacijama, ali uvijek trebate pripaziti dok pratite tržišne trendove. Naime, kako SEO industrija rapidno raste u zadnjih nekoliko godina, tako se pojavio i velik broj navodnih SEO stručnjaka, te mnoštvo edukacijskih programa, seminara, radionica, webinara i predavanja upitne kvalitete. Nije lako definirati tko nudi doista vrijedan i koristan sadržaj.

Kako onda razaznati one prave? Mi smo tu da vam pomognemo u tome. A naš prvi i najvažniji savjet je da pratite američko tržište. Upravno ono je najkonkurentnije na svijetu. To je tržište na kojem SEO nije nešto novo. Kada su u pitanju SEO prakse i strategije, američko tržište je godinama ispred našega.

Osim toga, na američkom tržištu kontinuirano se uvode razne inovacije i testiraju različite strategije, stoga možete biti sigurni da su njihove informacije i strategije provjerene i da funkcioniraju u praksi. Praćenjem i usvajanjem istih možete postati kompetitivni ne samo na hrvatskom nego i na međunarodnom tržištu.

Pripazite kakve SEO strategije koristite. Black hat? Ni u kojem slučaju.

Postoje razne SEO strategije, a neke nisu posve – ili uopće – legalne. Kada se upustite u SEO, susrest ćete se s pojmom black hat, i čim ga naučite, stavite ga na popis zabranjenih radnji. Što su to black hat strategije? To su nelegitimne, nedopuštene i zastarjele SEO strategije i prakse. Iako ih je moguće koristiti, savjetujemo da ih apsolutno izbjegavate.

Korištenje ovakvih strategija ponekad je stvar izbora, APP strategija – ako prođe – prođe, a ponekad je jednostavno stvar u nedovoljnoj educiranosti – osobito kada govorimo o domaćem tržištu. Jer iako se u Hrvatskoj već naveliko priča o SEO-u, mnoge digitalne agencije još uvijek nisu dovoljno educirane po pitanju najnovijih trendova i poželjnih tehnika.

Mnoge agencije, nažalost, koriste black hat ili spam tehnike poput keyword stuffing-a, odnosno prekomjernog umetanja ciljnih ključnih riječi u URL, meta title, naslov i tekst stranice, kao i spamanje weba lošim, neprirodnim poveznicama. Problem s ovakvim tehnikama je da će ih Google otkriti kad-tad. A tada slijedi kazna, novčana i zakonska.

Jednostavno, nemojte se ni približavati black hat strategijama. Držite se legitimnih, povjerenih white hat strategija i nećete zaraditi kaznu. A gdje učiti o najboljim SEO strategijama? Konkretne i provjerene izvore donosimo u nastavku.

Gdje izučiti najbolje SEO prakse i strategije?

Onu vrijednost koja je dovoljna da zaista savladate SEO, naučite ključne stvari i postanete kompetitivni na tržištu pronaći ćete u ovim provjerenim izvorima u nastavku, koje i sami svakodnevno pratimo.

Facebook grupe

Kao što postoje hrvatske Facebook grupe za SEO, poput SEO okruglog stola, postoje i američke grupe koje broje više desetaka tisuća članova. Budući da su među članovima mnogobrojni SEO profesionalci i vlasnici agencija, u ovim grupama pronaći ćete ogromnu koncentraciju znanja i iskustva.

Jedna ogromna prednost ovakvih grupa je što možete prvi saznati najvažnije vijesti iz industrije – primjerice, kada Google krene s ažuriranjem algoritma. Članovi obično javljaju čim uoče neke promjene u pozicijama, što je često puno ranije nego što Google službeno objavi vijest.

I naravno, ove grupe su idealno mjesto za postaviti pitanje ili zatražiti pomoć. Članovi su aktivni i uvijek će se pronaći netko s odgovorom na vaše pitanje.

Grupe koje preporučujemo su:

SEO Signals Lab
Local Client Takeover

Blogovi i YouTube kanali

Prije desetak godina, blogosfera je imala znatno veću utjecaj na digitalne trendove, i mnogo nekoć popularnih blogova je tijekom vremena mutiralo u Facebook grupe koje smo maloprije spomenuli. Međutim, blogovi posvećeni digitalnom marketingu i SEO praksama i dalje su relevantni, a mi vam želimo preporučiti nekoliko najboljih.

Za sveobuhvatno praćenje SEO trendova, savjetujemo vam da pratite relevantne YouTube kanale. Osim što ćete sebi osigurati kvalitetnu edukaciju, možete se uključiti u zajednicu vašeg preferiranog kanala, te kroz aktivno sudjelovanje u diskusijama sebi osigurati kvalitetnu informiranost.

  • Matt Diggity – blog i YouTube kanalMatt Diggity je SEO stručnjak koji se optimizacijom bavi od 2009., a iza sebe ima tisuće uspješnih SEO projekata. Osim Diggity Marketing-a, osnovao je i The Affiliate Lab, LeadSpring LLC, The Search Initiative, Authority Builders i Chiang Mai SEO Conference, koje se sve bave određenim aspektom ili vrstom SEO optimizacije.
  • Ryan Stewart (WEBRIS) – blogRyan Stewart je stručnjak za digitalni marketing i SEO s više od 13 godina iskustva. Osnivač je SEO agencije WEBRIS koja je specijalizirana za optimizaciju i generiranje prometa B2B tvrtkama. Mnogi marketinški stručnjaci smatraju da je ovo najbolji blog posvećen SEO praksama.
  • SEO Fight ClubSEO Fight Club je jedinstvo mjesto za učenje o naprednim tehnikama SEO-a. Ovaj YouTube kanal izbacuje tjedne epizode o najnovijim i najinovativnijim naprednim SEO tehnikama, istraživanjima teorije i prakse, te testiranjima različitih SEO tehnika, a teme obrađuje kroz otvorene diskusije. Raspravlja se o zaista raznolikim aspektima optimizacije i može se mnogo toga naučiti o naprednom SEO.Jedno od poznatijih imena ovog „kluba“ je Kyle Roof, SEO stručnjak koji je ušao u legendu tako što je rangirao web stranicu u cijelosti napisanu na latinskom za visokokompetitivnu ključnu riječ – „Rhinoplasty Plano“.
  • Search Engine LandGdje i kako pratiti vijesti iz digitalnog marketing s fokusom na SEO? Odgovor je Search Engine Land, jedan od najpopularnijih SEO blogova, web koji prate stručnjaci za digitalni marketing. Uz najnovije vijesti, Search Engine Land redovito objavljuje tržišne analize, što vam itekako može koristiti.Search Engine Land nije samo za SEO, ovaj blog bavi se raznim temama iz digitalnog marketinga, uključujući Pay-Per-Click, web dizajn, e-commerce i druge. Ovdje možete naći i brojne korisne edukacijske programe koji će vam pomoći da ovladate digitalnim marketingom.
  • The Moz BlogMoz su 2004. godine osnovali Rand Fishkin i Gillian Muessig, kao portal posvećen digitalnom marketingu koji okuplja zajednicu provjerenih stručnjaka. Moz je također i set online alata za digitalni marketing kojeg koriste profesionalci diljem svijeta.Moz Blog se bavi digitalnim marketingom, ali fokus je oduvijek bio na SEO praksama. Kao što Fishkin i Muessig kažu u svojem opisu Moz-a, htjeli su napraviti blog posvećen SEO temama koji će biti dostupan svima i na jednostavan način objašnjavati SEO prakse, koje su često najmanje jasan dio digitalnog marketinga.

    Blog preporučamo kao odličan izvor vijesti i tutoriala, a Moz kao set SEO digitalnih alata također preporučamo za vaše aktivno bavljenje digitalnim marketingom.

Vaš idući korak? Aktivno bavljenje SEO praksama.

Blogovi i YouTube kanali koje smo vam preporučili omogućit će vam kompletnu edukaciju o SEO strategijama i praksama, uz uvjet da ih aktivno pratite. Ne samo to, već sudjelujte u radu njihovih zajednica. Svaki put kada imate neko goruće pitanje, obratite se odgovarajućoj Facebook grupi, ili autoru bloga kojeg pratite.

Bez obzira na to želite li se samostalno baviti SEO optimizacijom ili se želite spojiti s odgovarajućim SEO profesionalcima za potrebe vaše tvrtke, edukacija o SEO metodologiji može vam samo pomoći u poslovanju.

SEO optimizacija je zahtjevna tematika. Ali, kada se posvetite praćenju SEO trendova, steći ćete prednost nad konkurencijom i sebi osigurati kvalitetno, praktično znanje – a investiranje u znanje je najbolja stvar koju možete napraviti.

O autorima

Mi smo digitalna agencija koju pokreće tim mladih, ali iskusnih stručnjaka. Zajedno smo rasli, širili se, gradili i nadograđivali svoje usluge, usavršavali se i, za svoje klijente – dominirali. Dominacija je riječ koja se provlači kroz cijelo naše poslovanje i kroz rad kojeg obavljamo za klijente, a na kraju krajeva, dominacija je ono što obećavamo i sebi i njima. Ali za nas to nije samo obična riječ, nešto što govorimo da zvučimo opasno. U Kali Presence je to poput lajtmotiva koji nam je u isto vrijeme pokretač i motivator, ali i krajnji cilj svakog projekta.

Naši radovi.  Istražite kolekciju projekata u kojima smo pomogli našim klijentima da postignu željene rezultate.

Pretplatite se na Newsletter.

Budite u toku s novostima.